2009. május 4., hétfő

burgonyás lángos


Hozzávalók (kb 20 darabhoz)

A lángostésztához:
500 g liszt
250 g főtt, áttört burgonya
1 csapott teáskanál kristálycukor
200 ml langyos tej
15 g élesztő
csipet só

A sütéshez:
olaj

Az ízesítéshez:
tejföl
fokhagyma
trappista sajt


Elkészítés
A langyos tejbe tegyük bele a cukrot, és az élesztőt. Kezünkkel jól oldjuk fel az élesztőt, majd hagyjuk 5-10 percig pihenni a keveréket, hogy az élesztő felfusson.
Tegyük egy tálba a lisztet, keverjük el a sóval, majd tegyük hozzá a főtt, áttört burgonyát, és a felfuttatott élesztőt is. Most alaposan dolgozzuk el a tésztát. Ha összeállt, akár az asztalra is kivehetjük, ott könnyebb dagasztani. Kb 10 perc dagasztás után a tésztát tegyük vissza a tálba, takarjuk le egy konyharuhával, és meleg - nem forró! - helyen kb 45 percen át kelesszük. A két-háromszorosára kelt tésztát vékony liszten nyújtsuk ki kb 1 cm vastagra, majd egy vizespohárral szaggassunk ki belőle darabokat. A kiszúrt darabokat 10-20 percig pihentessük, úgy, hogy ne kelhessenek össze, majd kezünkkel kissé húzzuk szét őket lángos alakúra.
Melegítsünk olajat egy nagy serpenyőben, és egyenként süssük ki a lángosokat - egyszer forgatva. A kisült lángosokat ne tegyük egymásra! Egy szalvétával fedett tálcán terítsük szét őket. Ahogy kisültek, fokhagymával, tejföllel kenjük le, reszelt trappista sajttal bőségesen szórjuk meg. A sütést követően minél hamarabb fogyasszuk!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Vonalzó