2013. április 29., hétfő

Medvehagymás pogácsa



Hozzávalók:

1 kg liszt
50 dkg margarin
2 dl tej
1 mk cukor
4 dkg élesztő
1 ek só
3 tojás
30 dkg reszelt trappista  
1 nagy doboz tejföl
10 dkg reszelt sajt a kockák tetejére.
1 nagy csokor (kb 20 levél)  medvehagyma, nagyon apróra összedarabolva

Elkészítése:

1.  Az élesztőt langyos-cukros tejben felfuttatjuk.
2.  Egy nagy tálba tesszük a lisztet, hozzáadjuk a sót, elmorzsoljuk a margarinnal.
3.  Mélyedést készítünk a közepébe, beleöntjük a felfuttatott élesztőt, a tojások sárgáját, tejfölt, 20 dkg reszelt sajtot. Szép sima tésztává gyúrjuk.
4.  Letakarjuk, 20 percet pihentetjük.
5.  Kinyújtjuk a tésztát és a nagyon apróra vágott medvehagyma felét egyenletesen rákenjük.
6.  Elkezdjük hajtogatni a tésztát. Először fentről az egyharmad részt hajtjuk a tészta közepéig, majd lentről a másik egyharmad részt ráhajtjuk a tészta másik felére. Utána balról a tésztára hajtjuk az egyharmad részt. Ezután tovább gördítjük a tésztát jobbra, az utolsó harmadra.
7. Ezt még kétszer megismételjük, közben 10-10 percet pihentetjük a tésztát.
8.  A másodszori nyújtásnál megkenjük a tésztát a medvehagyma másik felével, pihentetjük.
9.  A harmadszori nyújtás-hajtogatás-pihentetés után újra kinyújtjuk a tésztát, megkenjük a tojások fehérjével, megszórjuk a maradék 10 dkg  reszelt sajttal, pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk.
10. Sütőpapírral bélelt tepsibe rakosgatjuk, előmelegített sütőben 180 fokon 18-20 perc alatt megsütjük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Vonalzó