2012. május 9., szerda
Túros pogácsa
Hozzávalók :
- 25 dkg túró
- 1 dl tej
- 1 csapott evőkanál cukor
- ízlés szerinti só
- 3 dkg élesztő
- 60 dkg finomliszt
- 25 dkg margarin
- 1 dl tejföl
- 2+1 tojássárgája
- 20 dkg sajt (trappista, edami)
Szitán vagy krumplinyomón áttörjük a túrót.
A tejet meglangyosítjuk, elkeverjük a cukorral és az élesztővel, felfuttatjuk.
A lisztet átszitáljuk, a margarint apró kockákra vágjuk.
A tejfölben simára keverünk 2 tojássárgáját és 1 evőkanál sót.
A sajtot megreszeljük.
Gyors mozdulatokkal elmorzsoljuk a lisztben a margarint, közepébe mélyedést készítünk. Hozzáadjuk az élesztős tejet és a tejfölt, összegyúrjuk (egészen lágy tésztát kapunk), hozzátesszük a túrót, majd cipót formálunk belőle, letakarjuk, és meleg helyen fél órát kelni hagyjuk.
Lisztezett munkalapon téglalap formájú, 1 cm vastag lapra nyújtjuk a tésztát, megszórjuk a sajt 2/3 részével, és hosszanti oldalán rétesszerűen feltekerjük.
Konyharuhával letakarjuk, meleg helyen ismét megkelesztjük (fél óra).
A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra (gázsütő 3. fokozat).
Kibélelünk sütőpapírral két sütőlapot/tepsit.
A tésztából 2 ujjnyi (kb. 3 cm) vastag, egyetlen hosszú csíkot nyújtunk, a tetejét megkenjük a maradék 1 tojássárgájával, megszórjuk a maradék reszelt sajttal, és 4-4,5 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval kiszúrjuk .
A forró sütőben 20-25 percig sütjük.
A tepsiben hagyjuk kihűlni. Frissen, szinte langymelegen a legfinomabb!
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése