2012. május 9., szerda

Túros pogácsa

Hozzávalók : - 25 dkg túró - 1 dl tej - 1 csapott evőkanál cukor - ízlés szerinti só - 3 dkg élesztő - 60 dkg finomliszt - 25 dkg margarin - 1 dl tejföl - 2+1 tojássárgája - 20 dkg sajt (trappista, edami) Szitán vagy krumplinyomón áttörjük a túrót. A tejet meglangyosítjuk, elkeverjük a cukorral és az élesztővel, felfuttatjuk. A lisztet átszitáljuk, a margarint apró kockákra vágjuk. A tejfölben simára keverünk 2 tojássárgáját és 1 evőkanál sót. A sajtot megreszeljük. Gyors mozdulatokkal elmorzsoljuk a lisztben a margarint, közepébe mélyedést készítünk. Hozzáadjuk az élesztős tejet és a tejfölt, összegyúrjuk (egészen lágy tésztát kapunk), hozzátesszük a túrót, majd cipót formálunk belőle, letakarjuk, és meleg helyen fél órát kelni hagyjuk. Lisztezett munkalapon téglalap formájú, 1 cm vastag lapra nyújtjuk a tésztát, megszórjuk a sajt 2/3 részével, és hosszanti oldalán rétesszerűen feltekerjük. Konyharuhával letakarjuk, meleg helyen ismét megkelesztjük (fél óra). A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra (gázsütő 3. fokozat). Kibélelünk sütőpapírral két sütőlapot/tepsit. A tésztából 2 ujjnyi (kb. 3 cm) vastag, egyetlen hosszú csíkot nyújtunk, a tetejét megkenjük a maradék 1 tojássárgájával, megszórjuk a maradék reszelt sajttal, és 4-4,5 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval kiszúrjuk . A forró sütőben 20-25 percig sütjük. A tepsiben hagyjuk kihűlni. Frissen, szinte langymelegen a legfinomabb!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Vonalzó