2012. március 27., kedd

Rakott zöldbab

Picuranyu
Hozzávalók: 70 dkg vaj bab fogkhagyma 1 cs. rízs 1 nagy fej hagyma olaj só, bors, paprika tejföl A vajbabot megtisztítunk, ha van, szálkáit lehúzzuk. Felaprítjuk, és nagyon kevés vízzel, fokhagymával ízesítve puhára pároljuk. Közben egy csésze rizst is puhára főzünk. Egy nagy fej hagymát nem túl kicsire felkockázunk, és kevés olajon megfuttatjuk. Rádobunk fél kiló darált húst, és addig kevergetjük erős tűzön, amíg kifehéredik. Ekkor megszórjuk bőven pirospaprikával – lehetőleg kétfélével –, és addig keverjük, amíg felszáll az illata. Ekkor sózzuk, borsozzuk, teszünk hozzá paprikát, paradicsomot, fokhagymát, és egy kevés vízzel puhára pároljuk a pörköltet. Ügyeljünk rá, hogy mikor elkészül, ne legyen teljesen száraz. Ekkor egy tűzálló tálat kicsit kiolajozunk, kikenjük tejföllel, és belerétegezzük a hozzávalókat úgy, hogy a húsos réteget mindig alaposan megtejfölözzük. A rakottas tetejére zöldbab és tejföl kerüljön. 180 fokos sütőben még legalább negyven percet sütjük, amíg a teteje kicsit megpirul. Tálalás előtt hagyjuk állni legalább negyed órát.

Vonalzó