2011. december 17., szombat
Bejgli sütés
Reggel neki álltunk elkészíteni az elmaradhatatlan bejgliket.
Recept:
1 kg liszt, 50 dkg margarin, 12 dkg kristálycukor, 1 db élesztő, 2dl tej,
tojás a kenéshez
Az élesztőt cukros tejben fel futtatni. A lisztet, csipet sóval, cukorral és a összekockázott margarin közé egy kis mélyedést teszünk amibe bele öntjük a megkelt élesztőt. Majd összegyúrjuk a tésztát és meleg helyre téve 1 órát kelesztjük.
Elvágjuk egyenlő darabokra a tésztát, és ujjnyi vékonyra kinyújtjuk. Megtöltjük a töltelékkel. Ezután feltekerjük a tésztát. Villával megszurkáljuk. Először tojásfehérjével majd ha megszáradt tojássárgájával megkenve mehet a sütőbe. Aranybarna színre sütjük.
Töltelék:
Diós: dió, citromhéj, citromlé (egy kevés) cukor és tejjel összekeverjük
Mézeskalácsos: mézeskalács fűszerkeverék és kakaót összekeverünk.