2013. március 30., szombat

Fonott kalács


Hozzávalók egy kisebb kalácshoz:

  • 1,25 dl langyos tej
  • 3 dkg puha vaj
  • 1 tojás
  • 25-30 dkg liszt
  • 1,25 dkg (negyed kocka) élesztő
  • 3 dkg cukor
  • 1 nagy csipet só

Tetejére:

  • 1 tojás

A tészta hozzávalóit kenyérsütő gép üstjében pakoljuk, dagasztjuk-kelesztjük. Nézzünk rá, a tojás nagyságától függ a liszt mennyisége: ha nagyon puha a készülő tészta, apránként adjunk hozzá annyi plusz lisztet, hogy már ne legyen "farkincája". 

Ha megkelt, lisztezett munkalapra borítjuk, és 3 vagy 6 egyenlő nagyságú darabra vágjuk. A tésztadarabokat egyesével kisodorjuk egyenletes vastagságúra, majd kaláccsá fonjuk: sima hármas fonással, mint a lányok copfját, vagy ha bátrak vagyunk, mehet a többes fonás is!

Sütőpapírral borított tepsire ültetjük, langyos helyen kb. 20 percig még kelni hagyjuk.

A sütőt előmelegítjük 180 fokra, aljában egy kis lábaska vízzel. A kalácsot szépen lekenjük felvert tojással, majd 20-25 perc alatt aranybarnára sütjük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Vonalzó