2012. április 4., szerda

Kakaós kalács


hozzávalók:
•3 dl tej
•3 ek cukor
•5 dkg friss élesztő
•2 ek olvasztott vaj
•3 tojássárga
•60 dkg liszt
•1 csapott mk só

Kakaós töltelék:
•8 dkg vaj
•2 cs vaníliás cukor
•5 ek porcukor
•3 púpos tk kakaó
•1 tk rumaroma
•fahéj

Tetejére:
*2 tojássárga
•kevés tej

elkészítés:
Az élesztőt meleg, de nem forró, cukros tejben felfuttatom. Hozzákeverem az olvasztott vajat , a tojássárgákat, a sót és végül a lisztet. Legalább 5 percig dagasztom. A tésztát letakarom és egy órát kelesztem. Ezalatt habosra keverem a kakaós töltelék hozzávalóit és hűtőbe teszem. A megkelt tésztát lisztezett deszkán átgyúrom és 6 részre osztom. Mindegyiket hosszúkás téglalap alakúra, kb. ujjnyi vastagra nyújtom. Megkenem a kakaós töltelékkel és a hosszanti oldalánál feltekerem. Így elkészítem mind a 6 tekercset. 3 rudat összefonok úgy, hogy a tekercsek hajtásvonalai, mindvégig alul maradjanak. A két kalácsot kivajazott kenyérformákba teszem vagy egy nagy kivajazott tepsibe egymás mellé. A kalácsok tetejét tojássárgájával megkenem. Előmelegített sütőben, közepes fokozaton kb. 25 perc alatt pirosra sütöm, majd a kalácsok tetejét forró tejjel jól lekenem. Még 10 percre visszateszem.
Kiborítom, rácson hagyom hűlni.

Vonalzó