
60 dkg főtt, áttört burgonya
2 tojás
amenyit felvesz liszt
só, őrölt bors
paradicsomszószhoz:
olaj
só, cukor
liszt
paradicsomlé, v. süritett paradicsom (viz)
A burgonyákat hámozás után vágjuk kisebb kockákra és sós vízben főzzük puhára. Szűrjük le, hűtsük langyosra, majd keverjük el benne a tojásokat, a lisztet és kevés borsot. Jól dolgozzuk össze a hozzávalókat és lisztes kézzel formázzunk közepes méretű gombócokat. Közben tegyünk fel egy nagy fazékban vizet főni kevés sóval.
Olajon a lisztet zsemleszínűre pirítjuk.Ráöntjük a paradicsomlét, a vizet, sóval, cukorral ízesítjük, és egyet forralunk rajta.
A közben felforrt vízben főzzük ki a gombócokat (forrástól számított 2-3 perc és készen vannak). Igazából akkor szedjük ki őket, ha feljöttek a víz tetejére, de előfordulhat, hogy leragadnak a fazék aljára. Ilyen esetben fakanállal válasszuk el a leragadt gombócokat a fazék aljától és 2-3 perc főzés után szedjük ki őket.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése