2008. december 26., péntek

13 hetes


Leendő gyermeked élményekben gazdag hétnek néz elébe. Belei a köldökzsinórból lassan a pocakjába vándorolnak, miközben a bélbolyhok is fejlődésnek indulnak. Ezek segítik a belek perisztaltikus mozgását és az emésztést is. A máj elkezdi az epe termelését, a hasnyálmirigy pedig az inzulinét. Mind a húsz tejfog kifejlődött és készen áll az íny alatt, hogy előtörjenek. Eközben babád egyre többször gyakorolja a nyelést, majd a lenyelt magzatvizet visszapisili a burokba. Már tud mosolyogni, és hangszálai is rohamosan fejlődnek. Ahogy szemei egymáshoz közelebb kerülnek, a fülek pedig végső helyükre vándorolnak, gyermeked kezd letagadhatatlanul emberi formát ölteni. Kicsinyed súlya már kb. 13-20 gramm, hossza kb. 6-8 centi. Ez azt jelenti, hogy a baba és a placenta súlya jelenleg ugyanannyi. Most már tényleg végképp vége az embrió-korszaknak, magzatod minden létfontosságú szerve kifejlődött, mostantól leginkább nőni fog, hetente legalább 2,5 centit, no meg hízni, hízni, hízni.

Egy év múlva a kicsi már 25 hetes baba lesz! Hipp-hopp!

2008. december 24., szerda

karácsony


Csillagszóró szórja fényét, áraszt szeretetet s békét. Angyalka száll házad felett, hogy átadjon egy üzenetet: BOLDOG KARÁCSONYT!

2008. december 22., hétfő

Terhesgondozás 4 alkalom

Elmentem a nőgyógyászatra egyedül mert a Picurapu dolgozik. AFP vérvételre küldöt. Január 19-én Labor vizsgálat.

Időpont kérés a Dr. Demjén Lászlótól.

2008. december 20., szombat

Várandós csomag


Picurapu a munkából haza hozta a várandós csomagot.

2008. december 19., péntek

12 hetes


Mostanra babád teste, belső és külső szervei szinte teljesen kifejlődtek. A szív most már literszámra pumpálja a vért a baba testében. Az érzőidegek és a gerincvelő is fejlődésnek indul, mostantól a baba fájdalmat is érez. Bár az agya még közel sem akkora, mint majd születésekor, a felépítése már ugyanolyan. Az ujjak elkülönültek, a haj és a köröm pedig egyre csak növekszik. Magzatod most már 6.5-9 cm hosszú, súlya pedig 12-14 gramm.
A külső nemiszervek egyre jobban felismerhetők. Bár eddig szinte csak reflexmozgásokra volt képes, mostantól a kicsi akaratlagosan mozog! Ám ezt még mindig nem lehet érezni, főleg nem az első várandósság során. Az orvosnál már saját fülünkkel is hallhatjuk gyermekünk szívverését (zsebkendőt érdemes vinni). Olyan gyorsan ver, mintha egy vonat zakatolna vagy egy ló vágtázna odabent. Ha már volt szerencséd meghallgatni ezt a hangot, megnyugodhatsz, ezzel a vetélés kockázata jelentősen csökkent.

Jövő ilyenkor a gyermeked már 24 hetes lesz! Elképesztő?

Máv kórház - Genetikai utr.

Elvitt Picurapu a Máv kórházba. 5 óra várakozás után bejutottam a genetikai vizsgálatra. Ehez persze 4 db gofrival se üditővel. Persze a kicsikénk épp aludt próbálta az orvos keltegetni kevés sikerrel. Kértem róla képet de azt valahogy elfelejtette átadni. Igaz nem is az volt a lényeg.

CRL: 49 mm, BPD: 18 mm Tarkóvastagság: 1.5 mm (norm.) Orcsont látható.

Genetikai kezelő orvosom: Dr. Bátorfi József

EGÉSZSÉGES!

2008. december 17., szerda

Terhesgondozás 3 alkalom


Elmentünk a Demjénhez akinek megmutatuk a papirokat és megnyugtatott, hogy ez egy influenza járvány. Csak a kismamákra ez igy jön ki.

Adtunk neki ajándékot egy pezsgőt és egy kávét meg az akkori assziszentésenek is egy kávét.

A vérvétel eredménye csak a fele lett meg és Petit addig leküldte a többi eredményért. Majd ultrahang készült. Amiről végre kaptunk egy képet. Integetett nekünk.. Olyan aranyos volt. Bekönnyezet a szemem mikor megláttam.

Elküldöt a Máv kórházba genetikai ultrahangra. (tarkóredő) XII. 18.

Majd mennyek vissza XII. 22 -én 13:30-ra megbeszélni az eredményt.

házi orvos 4 alkalom

Elmentünk a háziorvosomhoz akinek nem épp a legjobb napja volt. Elmondtam neki, hogy reggelente véres hányásom van. Erre jól megijesztett és közölte, hogy bekel feküdnöm a kórházba, így megírta a beutalót és a táppénzes papiromat is amit le adhatok a munkahelyemen. Elmentünk a Honvéd kórházba ahol közölték, hogy a Máv kórházba kéne mennem.

Elmentünk a Máv kórházba ahol vettek le vért és csináltak EKG-t.Az eredmények jók lettek. Majd elküldtek gastroentrologiára.

Diagnozis: túl sok savam van

Kaptam rá egy szuszpenziot. "A gyógyszer terhesség alatt csak rövid ideig alkalmazható a magzatban fellépő alumínium felhalmozódás miatt."

Jó biztatás. :( Holnap kiváltjuk a gyógyszert!

Ulcogant 5ml szuszpenzió 2755 Ft.

2008. december 12., péntek

11 hetes



A babád szervei most már tökéletesen végzik a dolgukat, van már csontváza, idegrendszere és vérkeringése is. A kicsi lábai elnyerték végleges formájukat, de még annyira aprók, hogy a körmödön is elférnének. Gyermeked túl van a fejlődés legkritikusabb szakaszán, mostantól leginkább az elképesztő sebességgel történő növekedésre, a szervek érésére és a születésre való felkészülésre kell koncentrálnia. Az elképesztő sebességű növekedést jól példázza, hogy a hét elején még csak kb. 21-25 mm hosszú, de a hét végére már elérheti a 44-51 mm-t és a 7 grammos súlyt is! És a testhosszba eddig még nem számoltuk bele a fej nagyságát. Az összenőtt szemhéjak alatt most alakul ki a gyerek írisze. Emellett fejlődnek a fogak, a körmök és a hajhagymák is.

Jövőre már egy 23 hetes baba szerető mamája leszel! Most még hihetetlen, de igaz.

2008. december 7., vasárnap

Brendonba vásárlás


Picurapu mondta, hogy öltözek fel és addig áthivta picurmamát is. Elkészültem és elmentünk a Brendonba. Ott közölte picurapu, hogy nézzek ágyat és válaszam ki amelyik tetszik.

Két ágyat néztem ki meg egyet közösen de azt nem tudtuk megvenni.

Igy mind a kettönknek ez az ágy lett a nyerő.

2008. december 5., péntek

10 hetes


Ettől kezdve babád már kiérdemli a megtisztelő magzat elnevezést! Olyan életszakaszba lépett, melynek már csak megszületése vet véget! A főbb szervek, mint az érrendszere, az idegrendszere, az ivarszervek és emésztőrendszer fejlődése mostanra befejeződött. Szívverése jelenleg percenként 160-170/perc, hossza 27-35 mm, súlya pedig már 3-4 gramm!
Bár egyre mozgékonyabbá is válik, sajnos te még ebből mindig nem érzel semmit, mert ehhez még mindig túl kicsi. De az ultrahangos vizsgálatokon már láthatod, ahogy a kezével-lábával kalimpál. Kifejlődtek az izületei is, akárcsak az aprócska kezek, lábak és ujjak. Most már elég fejlett ahhoz is, hogy megragadjon valamit, csak úgy erre egyelőre nem sok lehetősége van. De ahogy egyre ügyesebbek lesznek a kezei, úgy erre is sor kerül majd. Szemei az idő nagy részébennyitva vannak, de a szemhéjak hamarosan összenőnek ? és majd csak a 25-27. héten nyílnak szét ismét. Lassan a külső nemiszervekről is felismerhetővé válik, hogy lány vagy fiúgyermeket vársz. A külső fül és felső ajkak formája is végleges. És végre eltűnt a babád farkincája is!
Gyermeked ezen a héten már tüdejét is teszteli, úgymond belélegzi a magzatvizet. És mostantól már pisilni is tud.

Egy év múlva már 22 hetes lesz a kisbabád! Mert az idő rohan?

Vonalzó